JUHLAT

Juhlat kuuluvat opiskelijoiden elämään - etenkin meidän. Hienompien juhlien, kuten vuosijuhlan lisäksi Osakunnassa järjestään lukuisia pienempiä pöytäjuhlia, sekä aivan rehellisiä bileitä ja jatkoja bändeineen ja tiskijukkineen.

Valokuvamateriaalia Osakunnan juhlista täällä

Vuosijuhla

Osakunnan vuosijuhlaa vietetään Runebergin päivänä, 5. helmikuuta tai sitä lähellä olevana päivänä. Juhlaesitelmän lisäksi vuosijuhlaohjelmaan kuuluu paitsi syömistä ja juomista, myös hauskoja puheita, musiikkiesityksiä ja ylioppilaslauluja, stipendien ja huomionosoitusten jako sekä juhlatansseja. Seuraavana päivänä järjestetään vuosijuhlaan liittyvä sillilounas.

Itse juhlan lisäksi vuosijuhlaviikolla järjestetään monenlaista ohjelmaa, esimerkiksi fuksien järjestämät varjovuosijuhlat sekä stipendiaattipäivälliset ystävyysjärjestöistä saapuville vieraille.

 

 

Porthan-juhla

Marraskuussa vietetään yhteispohjalaista Porthan-juhlaa entisen jakamattoman Pohjalaisen Osakunnan muistoksi. Tämä juhla on ehkä talon vuosijuhlista riehakkain, koska siihen osallistuvat ylioppilaat ja seniorit kaikista kolmesta pohjalaisesta osakunnasta. Porthan-juhla on Helsingin vanhin akateeminen juhla, jota yhä vietetään.

PV:n joulupäivälliset

Joulukuun pikkujoulukausi ei ole mitään ellei sitä kruunaa PV:n joulupäivällisillä. Legendaariset tarinat edellisvuosilta korvautuvat uusilla, ja joulukuusi, yhteislaulut ja perinteinen jouluruoka virittävät joulutunnelmaan vaikkei joulupukista tai lunta notkuvista puista ja joulun rauhasta olisi näkynyt vilaustakaan Helsingin katukuvassa.

Kekri

Osakunnan perinnejuhlaa Kekriä vietetään joko lokakuussa tai marraskuussa (varhaisten tai myöhäisten kekrinä). Emäntien ruokahan on takuuvarmasti hyvää, mutta tule maistamaan ovatko isännät saaneet oluesta yhtä maittavaa kuin ennenkin...

Wappu

Vappu on aina ollut paitsi työläisten, myös opiskelijoiden juhla. Juhlat alkavat yhteispohjalaisella vappuboolilla, minkä jälkeen etenemme yksissätuumin keskustan vappuhulinaan.

Vapun päivänä siirrymme porukalla Ullanlinnan mäelle piknikille.

Virkailijanvaihtokaronkat

Vuodenvaihteen ja uusien virkailijoiden valintojen jälkeen jokaisen Osakunnan ja PV:n hallituksen jäsenet ja virkailijat vaihdetaan epävirallisen virallisen juhlallisin menoin. Väistyvät saavat kiitosta ja uudet neuvoja ja eväitä edeltäjiltään. Virkailijanvaihtokaronkassa nähdään usein tunteellisia reaktioita itselle sanoitettujen laulujen jälkeen.

Itsenäisyyspäivän juhla

6.12. osakunnalla järjestetään itsenäisyyspäivän juhla, jossa PPOn ja EPOn fuksit saavat nauhansa juhlavassa päivätilaisuudessa. Juhlan päätteeksi lähdetään yhdessä ylioppilaiden soihtukulkueeseen osakuntien, ylioppilaskuntien ja Suomen lippujen jatkoksi. Tämän jälkeen siirrytään vuorovuosin joko Liisankadun osakuntiin tai takaisin Ostrobotnialle nauttimaan glögiä ja pikkupurtavaa. Innokkaimmat itsenäisyyden juhlijat jatkavat yömyöhään saakka.

Itsenäisyyspäivän soihtukulkue

Pääkaupunkiseudun ylioppilaat laskevat 6.12. iltapäivällä perinteisesti seppeleen Hietaniemen sankariristille, jonka jälkeen liput ja perässä seuraavat ylioppilaat soihtuineen siirtyvät Senaatintorille kuuntelemaan juhlapuheita. Kulkueen kokoontuminen tapahtuu normaalisti Väinämöisen kentällä, jossa jaetaan osaanottajille soihtuja ja etsiydytään yhteen tuttujen osakuntalaisten kanssa. Matkan aikana ylioppilaat laulavat - erityisesti mainittakoon Presidentinlinnan kohdalla Mariankadun puolella pohjalaisten voimin kajautettava "Mitähän tuollaasekkin". Joulukuussa tuulisessa Helsingissä kävellessä ja seisoskellessa tulee yleensä kylmä. Varaudu siis (siistein) lämpimin vaattein. Ylioppilaslakki mukaan!